spot_img
ForsideNyhederneHvad er NFT?

Hvad er NFT?

Der er kommet rigtigt mange nye begreber til over de senere år, og det kan være svært at følge med. Teknologi og digitalisering, er langt fra en nyhed, men udviklingen går stærkt og derfor bliver vi også præsenteret for nye begreber kontinuerligt. Ét af disse ’nye’ ord som man hører mere og mere om, er ’NFT’. Hvis det er første gang du stifter bekendtskab med NFT, eller har undret dig over, hvad et drejer sig om, så er du kommet til det rette sted. Læs med her.

Først og fremmest er det relevant at vide, hvad NFT egentligt står for. NFT er en forkortelse af ’non fungible tokens’. ’Ikke fungible tokens’ er en nærmere betegnelse for, at man ejer et objekt, som ikke er en fysisk genstand. Så langt, så godt. En NFT, er derfor en betegnelse for et digitalt objekt som f.eks. lydfiler, videoer, digital kunst, objekter i videospil, samt andet kreativt arbejde, som foregår digitalt. Faktum er, at vi træder ud af den fysiske verden og ind i den digitale, i forhold til ejerskab af ’noget’ der. En NFT er en enestående kode, som gemmes og opbevares på en blockchain. Læs mere her.

Historien bag NFT’er

Hvis du har svært ved at gennemskue, hvornår dette ’nye’ begreb fik popularitet, så skal vi faktisk ikke så mange år tilbage. Det allerførste NFT-projekt blev nemlig lanceret i 2015. Ideen blev dog allerede leget- og eksperimenteret med i 2014. 2015 var også året, hvor Ethereum blockchain blev lanceret. Man kunne derfor bruge Ethereum til netop NFT’er. Ethereum kalder den tekniske standard af NFT’er for ’ERC-721’, som stadig væk benyttes. Der er dog flere NFT’er som er kommet til siden hen.

Crypto og NFT’er

Hvordan hænger kryptovaluta og NFT’er så sammen? Begge er digitale aktiver, men der er alligevel stor forskel på dem. NFT’er er helt unikke, ligesom ved fysisk kunst. Javist, er det digitale investeringer/aktiver, som begge benytter blockchain teknologi, men kryptovaluta er ikke det samme som digitale unikke samleobjekter, som NFT’er netop er.

Værdifulde NFT’er

Måske er det dig stadig en gåde, hvorfor nogle vælger at købe NFT’er, men de kan være særdeles værdifulde. Ligesom ved fysisk kunst, ædelmetaller og andet. Prisen afhænger af udbud og efterspørgsel. NFT’er anses ofte som digital kunst og det er jo ikke en nyhed, at mennesker elsker at samle på disse. Der er stor forskel på NFT’er, ligeledes er prisen også, samt hvor værdifuld objektet er. Du kan se NFT’er som samleobjekter.

NFT’er er ofte relateret til digitale spil. Her kan der være tale om et samleobjekt i spillet, såsom en avatar eller bestemt karakter i spillet. Det kan også være en rustning eller et andet objekt i spillet, som rent faktisk er en NFT.

Hvorfor bruger folk så mange penge på NFT’er?

Det kan for nogle være svært at sætte sig ind i meningen med denne digitale verden inden NFT’er, men det er ganske spændende. For mange handler NFT’er om at tjene penge. Altså at sælge deres NFT’er, til en højere pris. Men da NFT’er er drevet af spekulation, ligesom ved kryptovaluta, er det ej heller en sikker investering. Det er dog ikke kun i den digitale verden, at dette foregår, bare tænk på Pokemon kort, kunst og unikke varer, som på samme måde handles i den fysiske verden.

NFT’erne verden er forunderlig og enormt spændende, om ikke andet et eksperiment. Mange bliver en del af netværk og eksklusive arrangementer og for nogle er det en direkte livsstil at handle med NFT’er.

NFT – Ofte stillede spørgsmål

Er det lovligt at handle med NFT’er i Danmark?

Det er lovligt at handle med NFT’er herhjemme, akkurat som det også er ved kryptovaluta. Det er dog bare vigtigt at være opmærksom på skattereglerne i forhold til fortjeneste. Husk at læse op på disse regler via Skattestyrelsens hjemmeside.

Hvad bruges NFT’er til?

Udover spilobjekter, kunst og andre digitale filer, er der også andet som NFT’er dækker over.

Man kan blandt andet sælge musik, som NFT’er. Blandt andet er musikgruppen ’Kings of Leon’, det allerførste band i verden, som har lavet et NFT-album. NFT’er kan også bruges i Metaverset til at købe digitale ejendomme. Man kan desuden bruge NFT’er til at blive medlemmer i klubber eller organisationer.

Hvad dækker ’ikke-fungibel’ over?

Denne betegnelse betyder, at du er den eneste ejer på din NFT. Der er altså tale om en token, som er en digital kontrakt/bevis på, at NFT’er er din. Fungibel, passer til Bitcoin, da de ikke adskiller sig fra andre Bitcoin. NFT’er er som nævnt før, helt unikke.

Hvad er prisen på en NFT?

Man kan købe NFT’er for flere millioner, eller til få kroner. Der er stor variation på priserne, alt efter hvad det er man køber og dens værdi. De mere eftertragtede NFT’er er naturligvis dem, der koster mest. Nogle af de dyreste NFT’er er blandt andet. ’The Merge’, ’CryptoPunk’ og ’Clock’. Prøv eventuelt at tjekke dem ud online, for mere information.

Hvor kan jeg købe en NFT?

For at kunne købe NFT’er, skal du først finde en kryptovaluta børs, som forhandler Ethereum. Der findes mange handelsplatforme at vælge imellem, men ’Firi’ er et godt bud. Når du har købt Ethereum, skal denne digitale mønt opbevares i en wallet.

Nu er du klar til at handle NFT’er. Dette kan blandt andet gøres på siden ’OpenSea’, som er er verdens største markedsplads for NFT’er. Når du har tilkoblet din digitale wallet, kan du således begynde at handle på denne side eller andre, der forhandler NFT’er.

Findes der andre NFT-markedspladser?

Der findes mange NFT-markedspladser, som du kan tjekke ud. Udover ’OpenSea’, er der desuden ’Rarible’, ’Superrare’ og ’Solsea’.

Hvordan kan jeg selv oprette en NFT?

Er du interesseret i at lave en NFT selv, kan du konvertere dit billede, kunst, lydfiler eller andet ved hjælp af en såkaldt smartkontrakt på en blockchain. Det kan blandt andet være igennem Ethereum. Her er det relevant at købe Ethereum, som du så kan benytte NFT markedspladserne. Her kan du således oprette din NFT-fil. Der forekommer gebyrer, som du lige skal være opmærksom på.

Tidligere artikel
Næste artikel

latest articles