spot_img
ForsideNyhederneHvad er en ETF?

Hvad er en ETF?

For et par år siden blåstemplede Finanstilsynet ETF’ere som en godkendt investeringstype. Og hvis du leder efter gode investeringsmuligheder, bør du overveje at investere i ETF’ere, idet de kan være et rigtigt godt og noget billigere alternativ til traditionelle investeringsløsninger.

Men hvad er ETF egentlig?

ETF – Exchange Traded Funds

På samme måde som aktier, der handles på børsen, så er ETF en samlet betegnelse for en række fonde, der alle handles på børsen. Fondene har typisk investeret i enten obligationer og aktier, men investeringerne kan også lyde på ejendomme, kapitalfonde, råvarer eller andet.

Som udgangspunkt minder ETF ret meget om en almindelig, dansk investeringsforretning. Men de adskiller sig dog markant på prisen. En ETF er nemlig som udgangspunkt en del billigere, når det kommer til de løbende omkostninger undervejs i ejertiden. Derudover så er forskellen mellem købsprisen og salgsprisen typisk også mindre end ved andre investeringsobjekter.

Dermed sparer du både penge, når du køber ETF, men også i hele den periode, hvor du ejer ETF’en.

God spredning og dermed også mindre risiko

Typisk vil ETF’ere følge enten et bestemt marked eller en investeringstilgang. Man kalder dette en passiv strategi eller en indeksbaseret strategi. Det giver en mere stabil investering, og mulighederne er ganske mange. Ved at investere i ETF’ere får du nemlig mulighed for selv at bestemme fordelingen mellem de forskellige typer af obligationer og aktier. Og det er oftest her, at du vil kunne mærke den store forskel i forhold til både risiko og afkast.

Der vil oftest være flere hundrede obligationer eller aktie i den samme fond, og dermed har du mulighed for at sprede dine investeringer bedre ud. Dermed er din risiko også markant mindre.

Din sikkerhed som (potentiel) investor er god, hvis blot du tager dig nogle forholdsregler. Du bør for det første altid gå efter de UCITS godkendte ETF’ere (UCITS betyder Undertakings for Collective Investmens in Transferable Securities), som kort og godt er lige med, at de overholder en lang række af EU-retlige krav, herunder særligt vedrørende spredning inde i fonden samt hgaring.

Derudover inddeles ETF’ere i fysiske og syntetiske, og her bør du altid vælge de fysiske – og gerne i risikogruppe gul. Det betyder nemlig, at risikoen er den samme, som de øvrige, danske investeringsforeninger med samme risikomærke.

Hvor kan du handle ETF’ere og hvordan?

ETF’ere er fortsat ikke en ting på den danske børs, men du kan sagtens handle via de tyske, svenske, engelske og amerikanske børser. Du skal dog være opmærksom på, at de danske banker har en tendens til at skrue omkostningerne op, når der er tale om udenlandsk noterede værdipapirer. Og det kan have en økonomisk konsekvens, både når du handler, men også når de blot skal opbevares.

Visse banker har dog ikke disse forhøjede omkostninger. Til gengæld vil du også ofte skulle handle i en anden valuta end den danske – typisk euro eller amerikanske dollars. Her vil der være omkostninger til veksling af valuta. Du kan dog komme uden om de øgede omkostninger (eller i hvert fald begrænse dem) ved at oprette en eller flere forskellige valutakonti.

latest articles