spot_img
ForsideNyhederneHandel med kryptovaluta er i vækst

Handel med kryptovaluta er i vækst

Kryptovaluta har efterhånden eksisteret i nogle år, men særligt inden for de seneste par år har handlen med de digitale møntfødder grebet om sig, og mange småinvestorer har kastet sig ud i det. Man ser dog også erhvervsledere prøve kræfter med dette fænomen, og således appellerer det til flere personsegmenter. Læs med her, hvor vi dykker ned i en af de mest handlede kryptovalutaer, nemlig Ethereum.

De fleste har hørt om Bitcoin, men i virkeligheden findes der en lang række forskellige kryptovalutaer, man kan investere i. Fælles for dem alle er, at her er risikoen for tab høj, men med omvendt kan der også være mulighed for at tjene rigtigt mange penge ved at investere i Ethereum eller andre af de digitale valutaer.

Digitale møntfødder

Allerførst må vi se på, hvad kryptovaluta egentligt er. Her er der tale om en digital møntfod, og selvom man på billeder kan se eksempelvis Bitcoinmønter, findes de altså ikke i virkeligheden men kun i den digitale verden. Kryptovaluta fungerer uafhængigt af banker og regeringer, men på samme måde som den valuta og andre værdipapirer, vi kender, kan kryptovaluta handles, og man kan tjene penge på at spekulere i deres værdi.

Det startede med Bitcoin i 2009, men i dag findes der i omegnen af 2000 forskellige digitale møntfoder, som alle kan investere i. Når man vil investere i kryptovaluta, foregår det på særlige handelsplatforme for kryptovaluta, og man kan altså ikke handle dem på de almindelige børser, hvor man eksempelvis køber aktier og obligationer.

Har du is i maven?

Hvis man vælger at kaste sig ud i handel med krypovaluta, skal man have is i maven, for her kan der være tale om store kursudsving, hvor man altså kan både miste og tjene mange penge. Læs om ethereum kurs her og se, hvor meget kursen kan svinge. Ethereum har siden slutningen af 2020 været i en stigende trend, men med store udsving undervejs.

Købte man eksempelvis i begyndelsen af 2021 og beholdt gennem alle op- og nedturene vil man i dag have mere end tredoblet værdien, og netop muligheden for store afkast på kort tid er noget, der tiltrækker mange investorer. Investorer er et ord, nogle vil mene er upassende, når det gælder krypto, for i modsætning til aktiemarkedet, er der her ikke tale om at man investerer i en virksomhed, som man dermed bliver medejer af. I stedet køber man en slags mønter, som man håber bliver mere værd.

Det vilde vesten

Kryptovaluta handles på et ureguleret marked og er på nuværende tidspunkt ikke underlagt tilsyn fra myndighederne, som eksempelvis aktiehandel er det. Dermed er der ingen mulighed for at få sine penge tilbage, hvis man mister dem. Nogle går endda så langt som at kalde kryptomarkedet for det vilde vesten. Man må dog forvente, at der indenfor en overskuelig fremtid vil komme reguleringer, så det bliver mindre usikkert at handle med krypto.

I og med, at der ingen lovgivning er på området, er der reelt ingen grænser for, hvor risikabelt, komplekst og uigennemsigtigt det kan være at investere i kryptoaktiver. Som forbruger er det derfor forbundet med stor risiko at handle med disse aktiver, og det skal man vide, inden man går ombord i dette marked. Når det er sagt, er der som nævnt mulighed for at tjene mange penge, men altså også at miste det hele.

Hav styr på din risikoprofil

Men skal man så helt lade være med at handle med krypto? Det korte svar er nej. Så længe, man er klar over, hvad man laver, og at der her er tale om investering med meget høj risiko, kan man som privatinvestor godt dyppe tåen og se, om man kan skabe et afkast med krypto. Her er det dog af overordentlig stor vigtighed, at man i forvejen har fastlagt sin risikoprofil og gjort sig nogle overvejelser om, hvor stor en del af ens portefølje, der skal gå til krypto, så man ikke satser hele formuen og måske taber den.

Her kan man udarbejde en model, hvor man eksempelvis beslutter, at 50% af ens formue skal investeres i gode solide aktier fra det danske C25-index, 35% til lidt mindre sikre og endelig allokere 15% af porteføljen til investering i krypto eller højrisikoaktier. På den måde begrænser man sin risiko, men spiller så at sige stadig med i lotteriet.

Hvis man selv investerer sin pensionsopsparing, bør man under ingen omstændigheder investere noget af den i krypto, netop fordi det er så risikabelt et aktiv, og pensionen er det, vi skal leve af, når vi ikke længere er på arbejdsmarkedet. Pension skal man ikke gamble med, og selvom der potentielt er mulighed for at mangedoble opsparingen, er der altså også risiko for at tabe det hele. Hvis man ønsker at investere i Ethereum eller en anden kryptovaluta, anbefales det derfor at gøre det for frie midler og med kun en lille del af porteføljen som i ovenstående modeleksempel.

latest articles