Inflation er et ord, der bliver brugt ganske flittigt i øjeblikket, både blandt venner, familie, medier og online. Det er et ord, der handler om økonomi og priser. I både 2022 og 2023, er inflationen et vigtigt emne, som også du bør kende til, hvis du ikke allerede gør det. I denne artikel vil vi nærmere forklare, hvad begrebet handler om, samt hvordan det også har betydning for din økonomi og hvad du selv kan gøre. Læs med her.
Igennem det meste af 2022, har der været prisstigninger på alverdens services og varer i hele verden. Det rammer rigtigt mange mennesker på det økonomiske plan, som er nødt til at tage drastiske beslutninger, som i dén grad påvirker deres liv. Inflationen det senere år, har således været stigende, men den kan også være faldende. Så kaldes det for ’deflation’.
Inflation – helt generelt
Ordet ’inflation’ er et udtryk for, når et valutaens værdi bliver forringet, netop på grund af stigende priser. Når det er stik modsat, altså ’deflation’, så øjes valutaernes værdi og priserne falder. Vi befinder sig således i en tid med inflation. Uanset om der er tale om inflation eller deflation, så har det enormt betydning på samfundsøkonomien globalt.
For at følge med inflationen, er pengemængden nødt til at øges, simpelthen for at kunne følge med. Hvis priserne blot stiger og pengemængden forbliver den samme, sker der således et fald i likviditeten. Likviditeten betyder pengene, som er til rådighed for samfundet. Det betyder derfor, at for at samfundets pengestrøm kan blive ved, vil der skulle flere penge til og dette dermed forringer værdien på valuta.
Når inflationen er vedvarende og på et højt niveau, kaldes det for hyperinflation og dette kan skabe problematikker. Det kan resultere i store pengetab, netop fordi værdien forringes. Det betyder også, at kreditorer og debitorer omfordeler. Aktier og andre investeringer, samt virksomheder påvirkes i dén grad også af inflation.
Stigende inflation 2022/2023
2022 var ét år som de fleste glemmer. Blandt andet på grund af verdenssituationen, men særligt også økonomisk. I oktober 2022, steg inflationen i Danmark til 11,4%. Samlet set i alle medlemslandene i EU, var stigningen på 11,5%.
Prisstigningerne har kunne mærkes på en lang række områder, som i dén grad påvirker den almindelige borger. Det har særligt været fødevarerne, som har taget et ordentligt nøk opad, rent prismæssigt. Vi har taget et kig på nogle af de prisstigninger, der er sket mellem juli 2021 og juli 2022, som du kan læse mere om i nedenstående tabel.
Olier (spiselige – minus olivenolie) | 105% |
Smør | 50,7% |
Margarine | 31.0% |
Oksekød og kalvekød | 28,7% |
Babymad | 28,4% |
Pasta + couscous | 27,7% |
Mejeriprodukter(andre) | 27,7% |
Mælk(frisk) | 26,9% |
Fedtfattig mælk(frisk) | 26,7% |
Fisk(fersk) | 24,8% |
Æg | 24,6% |
På tabellen vises der nogle af de almindelige fødevarer, som mange danskere altid har været vant til at købe, og dette er blot en brøkdel af de varer, som er blevet dyrere. Prisen på korn har også påvirket købevanerne i forhold til brød. Frugt og grønt, slik, chokolade og et hav af andre varer, er også steget i pris.
De stigende energipriser
Udover madvarerne, er priserne på f.eks. el og brændstof også enormt påvirket, og det kan mærkes i den kolde vintertid. Stigningen på el og varme gør, at mange mennesker verden over kan forvente ekstra regninger på flere tusinde kroner, end de forrige år.
De gode råd til dig
Det skaber uden tvivl bekymringer for både privatpersoner og virksomheder verden over, at priserne stiger. Som privatperson er der dog nogle gode råd, som eventuelt kan hjælpe dig igennem tiden med stigende inflation. Mange har allerede ændret købevaner og lavet tiltag, men det kan være svært at følge med. Hvis du har behov for gode tips til økonomien i denne tid, kan du læse mere i de næste afsnit.
Tjek tilbud når du handler
Dette kan godt betale sig at være praktisk, når det kommer til at handle ind. Heldigvis, er der rigtigt mange supermarkeder i Danmark, hvilket også betyder priskrig på varer, samt gode tilbud helt generelt. Selvom det kan være tidskrævende at tjekke tilbudsaviserne, er der mange penge at spare, fremfor blot at handle der, hvor det er nemmest og hurtigst.
Lav gerne en indkøbsliste og tjek tilbudsaviserne online på en sammenligningside, hvor du nemt kan søge på en bestemt vare. Søg blandt andet på ’æg’, ’mælk’ eller ’kylling’ og du får tilbuddene fra supermarkederne. Når du laver en indkøbsseddel, er der også større chance for at du ikke overspenderer, når du handler.
Overvej kødfrie dage
Da kød også har været stigende i pris, er det værd at overvejer at holde flere ’kødfrie’ dage om ugen. Det kan både spare dig penge og samtidigt, er du også med til at leve mere bæredygtigt. Der findes mange alternativer til kød, som er ganske nærende og har masser af proteiner. Erstat for eksempel kød med bønner og linser.
Alternative energiløsninger
Når det kommer til energiløsninger, så er der mange at vælge imellem. Selvom, at de fleste er påvirket økonomisk i én eller anden grad i denne tid, så er der nogle løsninger der er dyrere end andre. Hvis vi kigger på varmekilder, er el radiatorer, pillefyr og gasfyr nogle af de dyreste at benytte. Fjernvarme og jord-til-vand varmepumper, er de ’billigere’ løsninger. Er du i tvivl om, hvad du kan få og allerede har, er det særdeles relevant at få tjekket op på dette. Måske kan du vælge en anden løsning.
Variabel elpris
Mange husstande har fast pris i Danmark, men der er også mange som vælger en variabel elpris. Sidstnævnte betyder således, at kWh prisen både kan stige og falde. Det er dog for mange fordelagtigt med en variabel elpris, da der er tidspunkter hvor det er fordelagtigt at vaske tøj og benytte el apparater, når kWh-prisen er lav. Det kan være en fordel at undersøge din nuværende elpris og event overveje en variabel elpris.
Overvej økonomien
Der er mange forbehold man skal tage hensyn til i forhold til inflationen. Dette gør sig nemlig ogs gældende i forhold til opsparinger, huskøb, lån og investeringer. Det er vigtigt at tænke sig rigtigt godt om i disse tider, når det kommer til store økonomiske beslutninger.