Som forebyggende foranstaltning for at forhindre indbrud og til brug i det tilfælde at indbruddet sker, vælger flere og flere virksomhedsejere at opsætte overvågningskameraer på deres ejendom. Med ny teknologi er kameraerne de seneste årtier blevet væsentligt forbedret og de er blevet lettere at benytte. Således er de ofte til stor hjælp, når virksomheden har haft ubudne gæster, og bidrager til at opklare forbrydelsen. Dermed kan virksomheden i mange tilfælde få tyvegodset tilbage og forbryderne bliver fundet og straffet.
Fra den 15. marts 2021 er det lovpligtigt at registrere sine overvågningskameraer i Politiets kameraregister, også kaldet POLCAM. Det ses også gerne, at private registrerer deres kameraer, men indtil videre er det altså udelukkende lovpligtigt for virksomheder.
Reglerne for videoovervågning er mange, og det anbefales derfor at sætte sig grundigt ind i tingene, inden man opsætter kameraerne. Ikke mindst er registreringen vigtig, og virksomhedsejere kan risikere at blive pålagt en bøde, hvis registreringen ikke er foretaget.
Det skal du vide
Benytter din virksomhed overvågning udelukkende på egen grund er det ikke nødvendig at registrere, men er der derimod tale om områder, hvor alle borgere kan færdes, f.eks. på fortovet udenfor butikken eller virksomheden, er man nødt til at foretage registreringen.
Registreringen skal foretages på Politiets hjemmeside til formålet. Hvis din virksomhed eller forretning flytter og opsætter kameraer på den nye adresse, skal også dette registreres, ligesom det skal angives, hvis du tager kameraer ned eller opsætter nye. Registreringen skal være foretaget senest 14 dage efter opsætning eller ændring. Hvis du misligholder disse krav, kan du blive pålagt at betale en bøde. Registreringen foretages med Nem-ID.
Har man mange kameraer, kunne det umiddelbart blive en omstændig affære, men det er nok at registrere ét kamera, selvom man altså har flere. Det er dog muligt at registrere flere, hvis man mener, det kan være til nytte for Politiets arbejde i forbindelse med indbrud. Det der er vigtigt er, at Politiet kan se, at virksomheden benytter overvågning. Dette kan skyldes, at Politiet dermed hurtigt kan lokalisere overvågningskameraer i et givent område, således også f.eks. i forbindelse med andre typer af kriminalitet end lige indbrud i virksomheden. Dermed kan private virksomheders overvågning bidrage til opklaring af eksempelvis fartoverskridelser, trafikulykker eller personfarlig kriminalitet, hvis det er foregået på eller udenfor virksomhedens grund.
Med de mange overvågningskameraer, der ses mange steder i gadebilledet, kan man formode, at samfundet er blevet lidt mere sikkert, i og med at nogle forbrydere givet vil blive afskrækket alene ved synet af overvågningskameraerne. Hvis de alligevel vil forfølge deres forhavende, er der gode muligheder for at finde dem og straffe dem. Med overvågningskameraer står man langt stærkere i bevisførelsen end uden, da man på billeder kan se både personer og i visse tilfælde nummerplader på køretøjer, der benyttedes i forbindelse med forbrydelsen og ad denne vej kan spore gerningsmændene.
Læs mere om reglerne for videoovervågning til erhverv hos Danmarks største sikringscenter Bagger Låse & Alarm A/S, som også forhandler et bredt udvalg af overvågningskameraer.