spot_img
ForsideNyhederne5 danske virksomheder på udenlandske hænder

5 danske virksomheder på udenlandske hænder

I Danmark er vi dygtige til at bygge forretningssuccesser – faktisk så dygtige, at nogle af verdens største virksomheder og kapitalfonde indimellem køber danske virksomheder for milliarder af kroner. Det er imidlertid langtfra altid, at man bliver opmærksom på de store milliardsalg, og derfor sætter vi her fokus på 5 af de største og mest iøjnefaldende køb af danske virksomheder i løbet af de senere år.

LM Wind Power

LM Wind Power er den første virksomhed på listen. Den jyske virksomhed blev i 2019 solgt for astronomiske 11,2 mia. kroner. til amerikanske General Electric, der hører til blandt verdens største teknologivirksomheder. LM Wind Power var tidligere kendt under navnet LM Glasfiber, og startede oprindeligt ud som Lunderskov Møbelfabrik, inden fokus ændredes til vindmøllevinger.

Universal Robots

Universal Robots er en dansk robotsucces. Virksomheden producerer robotter til en lang række industrier; herunder også kollaborative robotter (cobots), som er Universal Robots spidskompetence. Det har de gjort så godt, at amerikanske Teradyne, der producerer automatisk testudstyr, tilbage i 2015 bød over 2,1 mia. kroner for den fynske robotvirksomhed. Handlen blev en realitet, og i dag er Universal Robots således på amerikanske hænder.

HusCompagniet

HusCompagnet er et selskab, der har været lidt rundt omkring, når det gælder ejerne. I starten af 2011 var selskabet ejet af den danske kapitalfond Axcel, der senere samme år solgte virksomheden videre til norske FSN Capital. Her skulle HusCompaniet blot høre til i fire år, inden den svenske kapitalfond EQT efter en budkrig endte med at købe virksomheden for en pris, der af flere kilder blev vurderet til at ligge i omegnen af 2 mia. kroner. Og senest er HusCompagniet nu blevet noteret på den københavnske fondsbørs til en pris på cirka 2,6 mia. kroner.

Giga

Også salget af Giga, der tilbage i 2000 hørte til under NKT-koncernen, var et bemærkelsesværdigt salg. Køberen var ingen ringere end amerikanske Intel, der lagde 9,4 mia. kroner på bordet for at få fingrene i den danske virksomhed. En af årsagerne til, at netop denne handel var særlig bemærkelsesværdig var, at alle virksomhedens 85 ansatte blev belønnet med medarbejderaktier. Da dagen var omme og salget en realitet, kunne samtlige 85 ansatte således kalde sig for multimillionærer.

Fitness World

Femte og sidste virksomhed på denne liste er Fitness World, der i 2019 blev solgt til den britiske fitness-kæde Puregym. På den anden side af bordet sad LEGO-pengetanken Kirkbi Invest og kapitalfonden FSN Capital, der ikke ønskede at oplyse salgsprisen. Kilder erfarer dog, at prisen beløb sig til 3,1 mia. kroner for den danske fitness-kæde.

latest articles