spot_img
ForsideNyhederneGuide til at købe NFT

Guide til at købe NFT

Kryptovaluta, NFT, Bitcoin, Blockchain-teknologi – vi er blevet introduceret til mange nye og fremmede ord i de sidste par år. De er efterhånden blevet mere og mere normale, og man støder oftere på dem. Selvom kryptovaluta og de tilhørende kategorier stadig kan være svære at forstå, så er der et mere udbredt kendskab til dem. Og det stopper heller ikke der. For det er ikke kun valutaen, der er blevet digitaliseret, det er også kunsten. Her er det ikke kryptovalutaen, det skal handle om, men NFT – den digitale kunst.

NFT slog for alvor igennem i 2021, hvor der blev omsat for svimlende 25 milliarder amerikanske dollars. Det har altså gjort stort indtryk på verden, og flere har set stor værdi i det. Selvom det ikke er et kunstværk, som kan hænge på din væg, er det alligevel mere værd end langt flere af de mest værdifulde kunstværker, vi kender i dag. Det har i alt fald taget store dele af verden med storm. Flere store mediepersonligheder hopper med på bølgen og enten investere i eller skaber NFT’er.

Det er en kompliceret ting, så vi starter i det små og undersøger først, hvad den digitale kunst NFT overhovedet er.

Hvad er NFT?

NFT står for non-fungible-tokens, og det er beslægtet med og sprunget ud af kryptovalutaens verden. Lige såvel som det har taget verden noget tid at forstå, hvad der er på spil i kryptovaluta, som udelukkende eksisterer digitalt, så kræver det også lidt at forstå, hvad NFT’er egentlig er.

NFT’er er en blanding af digital kunst og blockchain teknologi og er altså dannet af samme teknologi, som den der er grundlaget for kryptovaluta. For at forstå opbygningen af NFT, så kan det være hjælpsomt at dele det op i to kategorier, nemlig kunst på den ene side og blockchain på den anden.

NFT som kunst

NFT som kunst har skabt meget omtale og furore i medierne siden det viste sig første gang. Det var især gældende med værket ‘Everydays: THE FIRST 5000 DAYS af kunstneren Beeple, som blev solgt til svimlende 69,3 millioner dollars. Handlen blev forvaltet af Christie’s, som er et britisk auktionshus, og på den måde blev det altså anerkendt som kunst på lige fod med andre kunstformer. Og det er til trods for, at det ikke findes i den fysiske verden. Det skaber mange nye situationer for handel med kunst for både køber og sælger.

NFT som blockchain

For at muliggøre NFT som kunstværk skal blockchain-teknologien til. Det er den, der binder alle dele sammen. Hvis man skal visualisere teknologien for sig, så kan man forstille sig bogstaver forbundet af strenge, og som eksisterer i kæderne i blockchain. En NFT kan ikke kopieres, men er fuldkommen unik i sin form. Det er den bagvedliggende blockchain teknologi, som sørger for, at kun et enkelt kunstværk kan eksistere. Og det er en teknologien som har revolutioneret verden, og som jo ikke kun har dannet grundlag for NFT, men som har igangsat en ny digital æra.

NFT’er er uerstattelige

Som skrevet står NFT for non-fungible-tokens, i navnet ligger, at det ikke kan erstattes af noget andet, veksles til noget af samme værdi eller kopieres for den sags skyld. På dette punkt ligner NFT’er altså ikke kryptovalutaer som Bitcoin, Ethereum eller Dogecoin, som nemlig er fungible og dermed noget du kan veksle og handle med. Nøjagtigt ligesom andre valutaer som den danske krone, som kan veksles eller byttes til noget af samme værdi.

Og det er jo en vigtig og central del af at handle med varer og at erhverve os produkter til daglig. NFT’erne er altså helt unikke og kan ikke sammenlignes med penge, der kan produceres på ny eller kryptovalutaer, der går igen mange gange. På den måde minder det jo om de fysiske kunstværker, vi kender, bortset fra at de udelukkende findes digitalt. Og at det faktiske er vanskeligere at kopiere dem.

Hvad er NFT’er skabt af?

En NFT er lavet af forskellige digitale objekter, som kan findes i fysisk forstand, men også som kun findes immaterielt, såsom GIF’er og virtuelle avatars og forskellige ting fra videospil. Det kan være en blanding af forskellige mere eller mindre kendte digitale universer, som aktiveres i NFT’er. Det føromtalte værk Everydays: THE FIRST 5000 DAYS er et kæmpe værk bestående af intet mindre end 5000 mindre værker. Det er altså en form for digital kollage. Det er altså et grafisk kunstværk, som den enkelte kunstner – i dette tilfælde Beeple – har sammensat og lavet.

Hvad skal der til for at købe NFT?

Hvad end du er interesseret i NFT’er for kunstens skyld eller om du er mere optaget af de bagvedliggende teknologier, er der mange muligheder for at købe og investere i NFT. Men de fleste NFT’er skal erhverves med kryptovalutaen Ethereum, så man slipper ikke for at komme ind i kryptovalutaens fold. Men her er der fokus på NFT, og Ethereum er en del af ligningen, hvis man skal erhverve sig en NFT.

Hvis du skal købe NFT’er skal du have en kryptovaluta wallet, og det kan du få ved at benytte dig af en platform, hvor du kan opbevare dem. Før du kaster dig ud i et køb af en NFT, er der nogle ting, du skal have styr på. Du kan hente hjælp og tips i følgende guide, hvor det vil fremgå, hvordan du kan købe NFT-kunst på kryptobørs eller via handelsplatform.

Køb og betal med Ethereum

Ethereum er typisk den kryptovaluta, man kan bruge til at erhverve sig NFT’er. Men det er en god idé at du undersøger den enkle NFT inden du slår til. Der kan være undtagelser og variationer. Kryptoen Ethereum er en af de mest populære, og den kan købes på de allerfleste handelsplatforme og kryptobørser. Det er selvfølgelig forskelligt, hvor meget en NFT koster, og derfor er det naturligvis forskelligt, hvor mange Ethereum, du skal købe. Der er desuden et netværksgebyr, som du skal være opmærksom på i forbindelse med transaktionen.

Opret en MetaMask

Man skal have en personlig wallet for at kunne opbevare sine Ethereum. MetaMask er en digital wallet særligt beregnet til Ethereum. Den er let at downloade og kompatible med både Chrome og Firefox og selvfølgelig også som app.

Du skal have en MetaMask før du kan få adgang til en markedsplads eller platform, hvor der handles NFT’er. Det er en form for adgangsbillet. Hvad end du er mest til mobil app eller browser-versionen, skal du sikre dig, at du downloader den fra det rigtige sted. Ellers forløber oprettelsen som man kan kende dem fra andre profiler eller brugere med adgangskode og backup til hvis du skulle glemme den. Herefter kan du overføre dine Ethereum til MetaMask, hvorfra du kan sende betalinger for NFT’er.

Find en NFT-platform

Når du din transaktion er gået gennem, så skulle du kunne se dine Ethereum florere i MetaMask. Det kan kræve tålmodighed, da det kan tage timer før de er overført, men det kan dog også begrænse sig til nogle minutter. Der er flere forskellige NFT-platforme at vælge imellem, og det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad der virker bedst. Men det er en god idé, at du bruger noget tid på at sætte dig ind i de forskellige markedspladser, så du kan finde den bedste. Der er selvfølgelig forskellige markedspladser og platforme alt efter, hvor du befinder dig. Det er blevet mere populært omkring i Norden, og faktisk er NFT-handel ret populært i Finland. Læs mere om NFT’er i Finland.

Det er altid godt at tjekke anmeldelser og ratings online. På den måde får du en klar fornemmelse af, hvordan andre brugere har oplevet platformen, hvilket er en god indikator på om siden er god eller ej.

Køb en NFT

Når du har besluttet dig for en platform at handle på, så skal du finde en NFT, som du ønsker at købe. Som med mange andre former for handel, så er der flere muligheder, når man handler med NFT’er. Du kan vælge at placere et bud, som ligger under den angivne pris, eller du kan slå til med det samme og købe. Første mulighed afhænger selvfølgelig af, om sælger godtager prisen eller ej.

Som i den kunstverden, vi kender, så er der selvfølgelig forskellig kunst til forskellig pris. Derfor kan det jo være en udfordring i sig selv at finde og udvælge en NFT ud af mange. Der er jo også stor forskel på noget, der skal hænge i dit hjem, og noget du i større grad skal have et økonomisk afkast af. Derfor skal du nok være mest opmærksom på, hvad der er populært, og hvilken kunstner, der kunne blive stor. Der er kommet mange nye kunstnere til NFT-bordet, og det er naturligvis ikke alle, der er lige meget værd. Derfor er det nødvendigt, at man undersøger mulighederne indenfor sin prisklasse.

Derefter er det rimelig intuitivt og simpelt at gennemføre en NFT-handel. Der kan være forskellige ekstraomkostninger, som man selvfølgelig skal være opmærksom på. Når du så har godkendt din handel via MetaMask Wallet, så er du ejer af en NFT. Du vil kunne se informationer om købet og transaktionsspecifikationer. Der vil være nogle omkostninger, som skal betales før købet kan valideres på Ethereums blockchain.

Vær opmærksom på sælger og platform

Handel med NFT er stødt stigende, og derfor blomstrer der hele tiden nye handlemuligheder op, som efterspørgslen stiger. Som beskrevet tidligere er der mulighed for ekstrem omsætning i handlen med NFT, men det kræver naturligvis også en del at komme op i de helt høje lag. Men det kan afgjort være en lukrativ forretning. Det er derfor vigtigt at du undersøger, hvem sælger er, når du køber et kunstværk. Det er generelt vigtigt, at du går undersøgende til værks. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvor du køber din NFT. Som med alt anden online aktivitet eller finansiel aktivitet er det selvfølgelig vigtigt, at man tænker på sin sikkerhed. Derfor skal man udvælge platform nøje.

Fremtiden for NFT’er

Teknologien bag NFT’er er fortsat ung og i rivende udvikling, og det betyder, at meget kan ændre sig.  Det er vigtigt at have for øje, hvis man kaster sig ud i investering i og køb af NFT’er. Der er nemlig mange projekter, der fortsat er i udvikling eller i såkaldt testfase. Det kan derfor være lidt usikkert at investere i, men alligevel er der stor tilslutning til det. Det skyldes formentlig potentialet for at tjene mange penge, men også idéen om at have noget, som er helt unikt og som muligvis kun vil vokse i værdi. Det er selvfølgelig svært at definere fremtiden for NFT’er, men det ser umiddelbart håbefuldt ud. Det handler nok især om, hvordan økonomien kommer til at arte sig.
Derfor bør du gå til NFT-handel med fokus på research og med forsigtighed. Undersøg markedet og omstændighederne omkring købet og vær opmærksom på de medfølgende risici. At bruge sin sunde fornuft er altid et vigtigt og varigt råd.

Fordele ved NFT’er

Teknologien bag NFT’er kaster et nyt lys på udfordringer i forbindelse med rettigheder og ejerskab over kunstværker. Der er nogle klare fordele i, at det på ingen måder kan kopieres samt at det ikke bare lige kan skifte hænder eller lande hos de forkerte. Derfor umuliggør det forfalskninger og kopivarer, hvilket er en god udvikling, som sikrer at folk ikke profiterer på at snyde andre. Der er altså nogle forandrende potentialer i teknologien, som flere også har fremhævet i forbindelse med kryptovalutaen.

Blockchain og decentralisering

Først og fremmest handler det om, at kryptovalutaen ikke er bundet eller reguleret af nogen centralbank eller noget finansielt institut. Det er en decentraliseret, fri valuta, som derfor kan stige meget markant og ligeledes falde markant, fordi der ikke foregår en regulering. Og det har de sidste år vidnet om. Der har været ekstreme udsving i kryptovalutaens værdi, som både har fået himmelhøje rekorder og pludselige fald. Det skaber en omrokering i verdensorden, og bankerne har da også været skeptiske omkring den nye valuta, men har nu set, at det er svært at kæmpe imod. Derfor kan man i flere banker nu handle med kryptovaluta, selvom de i starten havde mange forbehold.

latest articles