spot_img
ForsideNyhederneIoT: Stærke netværk giver bedre muligheder for at forbinde “ting” til internettet

IoT: Stærke netværk giver bedre muligheder for at forbinde “ting” til internettet

Artiklen indeholder annoncørbetalt indhold.

Flere virksomheder har fået øjnene op for mulighederne med IoT. IoT, der dækker over begrebet “Internet of Things”, er et område i stigende vækst. Det skyldes, at flere og flere virksomheder i stadig større stil vælger at digitalisere deres forretning med brug af IoT-teknologi. Det sker typisk ved at udstyre deres “ting”, fx bygninger eller udstyr, med små trådløse enheder, der opsamler data, så de bedre kan monitorere og overvåge dem digitalt. Netop her kommer nye netværksteknologier ind i billedet og spiller en vigtig rolle.

Der er store gevinster at hente ved at investere i IoT-løsninger. Og dét er gået op for beslutningstagerer på tværs af sektorer og brancher. Smarte sensorer og trådløse enheder forbundet til Internettet baner vej for øget indsigt og bedre beslutninger for virksomheder landet over. Og det er ikke noget, der hører fremtiden til. Det sker nu.

Både i kommuner og i private virksomheder udvikles der IoT-løsninger. Vi ser eksempelvis, at flere kommuner er i fuld gang med at udstyre deres skraldespande med IoT-sensorer, så skraldevognen ikke kører forgæves til tomme containere. Den kører kun, når containeren melder, at den er fyldt op og klar til tømning. Vi ser medarbejdere, der oplever større trivsel og effektivitet, fordi IoT-sensorer styrer indeklimaet på deres arbejdsplads. Og vi ser at entreprenørvirksomheder holder bedre styr på deres værktøj og udstyr med IoT. Det er nemlig forbundet til Internettet gennem små mobile enheder med indbyggede sensorer og simkort.

Mød NB-IoT og LTE-M: De stærke IoT-netværk

Når virksomheders “ting” skal forbindes til nettet, kræver det som oftest en stærk og stabil forbindelse – og typisk er strømforbruget en vigtig faktor. Det kræver et netværk, der er skabt til formålet, og det er NB-IoT og LTE-M. De er begge netværksteknologier, der specifikt er designet til at understøtte IoT-løsninger.

Begge teknologier bruger meget lidt strøm. Så lidt, at IoT-enheder kan holde strøm i op mod 10 år. Og det er vigtigt, da det typisk vil være dyrt og besværligt at skifte batteri i alle enheder. Desuden kan de nye IoT-netværksteknologier sende signal igennem svære forhindringer. Det betyder, at I bedre kan placere jeres enheder lige der, hvor I har brug for det og stadig opnå signal til at transportere data. IoT-netværket dækker ikke kun bredt, det dækker også dybt. Det vil sige, at det når ind til steder og områder, som andre netværk ikke kan. Det kan være til IoT-enheder, der er placeret dybt nede i jorden eller i bygninger beklædt med massiv beton og stål.

Du kan læse mere om Telenors IoT-netværk her.

Skal I vælge NB-IoT eller LTE-M?

Om I skal vælge den ene form for teknologi frem for den anden, afhænger af jeres behov. Og de to netværksteknologier har forskellige fordele, som understøtter forskellige løsninger.

NB-IoT (NarrowBand) opererer ved en lavere frekvens end fx 2G og 4G. Det gør, at NB-IoT er effektivt, når signalet skal igennem svære forhindringer. Netværket har en stærk gennemtrængning og bruger meget lidt strøm. Det er eksempelvis beton eller jern, som NB-IoT kan sende signal igennem uden forstyrrelser.

Til gengæld egner NB-IoT sig dårligt til hurtig transport af store mængder data. Det er fx det vi kender fra streaming på 4G – og 5G inden længe.

Men har I behov for en løsning, hvor det er lave datamængder, der skal transporteres, fx data om fyldniveau i en skraldespand en gang om dagen, hvor der samtidig er store krav om bred dækning og dyb gennemtrængning af signalet samt behov lang batterilevetid. Så er det NB-IoT, I skal vælge. 

LTE-M har flere af de samme fordele som NB-IoT, men er ikke på samme måde lige så gennemtrængende. Dog er LTE-M særligt anvendeligt, når udfordringen handler om en mobil løsning. Hvis I skal tracke enheder i bevægelse, fx gods, værktøj eller andet, er LTE-M et fornuftigt valg, da det i højere grad understøtter mobile løsninger.

LTE-M er nemlig bygget til at opretholde en stabil forbindelse, selvom der veksles mellem sendemaster, og der opstår forstyrrelser undervejs.

Få rådgivning og test SIM-kort med Telenor

Har I idéer til en IoT-løsning, som I ønsker at få hjælp til, er det vigtigt, at I allierer jer med en kompetent og erfaren IoT-partner. Telenor har mange års erfaring med IoT-løsninger, der skaber værdi for virksomheder og deres slutbrugere. Hos Telenor får I rådgivning, sparring og konkret hjælp til, hvordan I bedst designer jeres IoT-løsning.

Telenor er den største IoT-leverandør i Norden, og de har specialiseret sig i at hjælpe kunder, der ønsker at skabe værdi med IoT. Via deres landsdækkende IoT-netværk er Telenor kendt for at levere en stærk forbindelse. Derudover yder Telenors IoT-eksperter kompetent rådgivning. Her vil I få hjælp til at undgå potentielle faldgruber og til hurtigt og sikkert at komme i mål med jeres IoT-projekt.

Vælger I Telenor som IoT-partner, får I adgang til branchens førende eksperter og den nyeste IoT-teknologi. I får sparring omkring udvikling af jeres business case og rådgivning om, hvilke partnere I bør alliere jer med for at skabe den bedst mulige løsning. I får værktøjer til at afprøve løsningen i små pilotprojekter med Telenor på sidelinjen. Og I får hele Telenors tekniske infrastruktur til at teste jeres enheder i form af Telenor test-simkort og Telenors Test Lab i Aalborg.

Læs mere om IoT fra Telenor her

latest articles