spot_img
ForsideNyhederneHvad er Ethereum for en størrelse?

Hvad er Ethereum for en størrelse?

I denne artikel dykker vi ned i Etherum og ser nærmere på, hvad det er, og hvad det kan bruges til. Læs med og få mere at vide.

Ethereum er en platform drevet af blockchainteknologien, som er bedst kendt for sin indbyggede kryptovaluta, kaldet ether, ETH eller simpelt hen Ethereum. Blockchains distribuerende natur er det, der gør Ethereums platform sikker og denne sikkerhed gør det muligt for Ethereum at stige i værdi.

Ethereumplatformen undstøtter Ether men også et netværk af decentraliserede programmer, også kaldes dApps. Smart contracts, som udsprang af Ethereumplatformen, er en central komponent i forhold til, hvordan platformen opererer. Som kryptovaluta ligger Ethereum lige i hælene på Bitcoin, når det gælder markedsværdi (januar 2022).

Vigtigste hovedpunkter

  • Ethereum er en blockchainbaseret platform som er bedst kendt for sin kryptovaluta ETH/ether
  • Blockchainteknologien som driver Ethereum muliggør offentlig skabelse og vedligeholdelse af sikre, digitale forbindelser
  • Bitcoin og Ethereum har mange lighedspunkter med forskellige langsigtede visioner og ikke mindst begrænsninger
  • Ethereum er i gang med at overgå til en operationel protokol som tilbyder incitamenter til at håndtere transaktioner til dem som ejer de største mængder ETH

Hvordan virker Ethereum?

Ligesom andre kryptovalutaer benytter også Ethereum blockchainteknologien. Man kan prøve at forestille sig en lang række sammenkædede blokke, hvor al information fra hver enkelt blok kendes af alle medlemmer af blockchainnetværket. Når alle medlemmer af netværket har den samme viden om kæden, som fungerer som en elektronisk planke, kan der opnås distribueret og vedligeholdt konsensus om kædens status. Hvis du er interesser i at handle med Ether, kan du læse mere på ethereumkurs.io

Blockchain teknologi skaber distribueret konsensus om tilstanden af Ethereumnetværket. Nye blokke tilføjes til den meget lange Ethereum blockchain for at forarbejde Ethereumtransaktioner og mine nye ethercoins eller for at udføre smart contracts til Ethereum dApps.

Ethereumnetværkets sikkerhed stammer fra blockchainteknologiens decentraliserede natur. Et omfattende netværk af computere verden over vedligeholder Ethereum blockchainnetværket, og netværket kræver distribueret konsensus for at ændringer kan foretages. En individuel gruppe af netværksdeltagere ville skulle skaffe sig kontrol over størstedelen af Ethereumplatformens computerkraft, en gigantisk, hvis ikke umulig, opgave, for med succes at kunne ændre Ethereum blockchain’en.

Ethereumplatformen kan understøtte mange flere programmer end ETH og andre kryptovalutaer. Netværkets brugere kan skabe, udgive, tjene penge på samt bruge en lang række programmer på Ethereumplatformen og kan benytte Ether eller andre kryptovalutaer som betaling.

Historien om Ethereum

Det var den russiskfødte canadiske programmør og forfatter Vitalik Buterin der opfandt det oprindelige Ethereumkoncept. Han udsendte i 2012 et faktablad for at præsentere Ethereum 2013. Ethereum platformen blev lanceret i 2015 af Buterin og Joe Lubin, stifter af blockchainsoftwaren ConsenSys. Grundlæggerne af Ethereum var blandt de første til at forstå det fulde potentiale af blockchainteknologien udover blot at gøre handel med virtuel valuta sikker.

En bemærkelsesværdig begivenhed i Ethereums histore er, da Ethereum blev splittet op i Ethereum og Ethereum Classic. I 2016 fik en gruppe netværksdeltagere kontrol over Ethereum blockchainen og det lykkedes dem at stjæle for mere end 50 millioner dollars Ether, som var blevet rejst til et projekt ved navn DAO. Kuppets vellykkede udgang blev tilskrevet deltagelsen af en tredjepartsudvikler i det nye projekt. Mens hovedparten af Ethereum fællesskabet var opsat på at give det stjålne tilbage ved at gøre den eksisterende Ethereum blockchain uarbejdsdygtig og godkende en blockchain med en opdateret historie, valgte en fraktion af fællesskabet at bibeholde den oprindelige version af Ethereum blockchainen. Den uændrede version af Ethereum splittedes permanent op for siden at blive til kryptovalutaen Ethereum Classic, eller ETC.

Siden lancering af Ethereum har Ether udviklet sig til den andenstørste kryptovaluta målt på markedsværdi. Den overgås kun af Bitcoin.

Ethereum vs. Bitcoin

Ethereum sammenlignes ofte med Bitcoin. Selvom de to kryptovalutaer har mange lighedspunkter, bør potentielle investorer alligevel være opmærksomme på vigtige forskelligheder.

Ethereum beskrives som “verdens programmerbare blockchain” og positionerer sig selv som et eletronisk, programmerbart netværk med mange programmer. Bitcoin blockchain blev derimod skabt til kun at understøtte Bitcoin kryptovalutaen.

Ethereumplatformen blev grundlagt med store ambitioner om at geare blockchainteknologien til mange forskellige programmer. Bitcoin blev designet udelukkende som en kryptovaluta.

Det maksimale antal bitcoins, som kan indgå i et kredsløb, er 21 millioner. Antallet er Ether som kan skabes er ubegrænset, selvom forarbejdsningstiden for en block Ether sætter en begrænsning for, hvor meget Ether kan mines hvert år. Mængden af Etherum coins i cirkulation var ved udgangen af 2021 mere end 118 millioner.

En vigtig forskel, som har betydning for investorer, er måden Ethereum og Bitcoinnetværkene behandler transaktionsforarbejdningsgebyrer. Disse gebyrer betales af deltagerne i Ethereum transaktionerne. Gebyrerne som associeres med Bitcointransaktioner absorberes af det bredere Bitcoinnetværk.

En bemærkelsesværdig lighed mellem Ethereum og Bitcoin er, at begge blockchainnetværkene forbruger endog meget store mængder energi. Begge disse blockchains arbejder med en protokol som kræver omfattende computerkraft til at validere transaktioner og at mine ny valuta. Ethereum er gradvist ved at omstille sig til en anden måde at operere på og som bruger markant mindre energi.

Fremtiden for Ethereums

Ethereums overgang til den nye og mere energibesparende måde at operere på, og som gør det muligt for brugere at validere transaktioner og mine nye Ether baseret på deres Etherbeholdning, er en del af en større opgradering til den Ethereumplatform der kendes som Eth2. Opgradering tilføjer også kapacitet til Ethereumnetværket for at understøtte dets vækst, hvilket bidrager til at løse kroniske netværksforstoppelser, som har sendt fået gebyrerne til at stige.

Efterspørgslen efter Ethereum stiger, og i 2020 bekendtgjorde chipproducenten Advanced Micro Devices (AMD) et joint-venture med ConsenSys med henblik på at skabe et netværk af datacentre bygget på Ethereumplatformen. Siden 2015 har Microsoft haft et partnerskab med ConsenSys for at udvikle Ethereum blockchainen som en serviceteknologi på Microsofts Azure cloudplatform.

Hvor kan man købe Ethereum?

Investorer kan benytte en af de mange kryptovalutahandelsplatforme til at købe og sælge Ether. Ethereum understøttes af dedikerede kryptobørser, herunder Coinbase, Kraken, Binance og Gemini.

Hvordan tjener Ethereum penge?

Ethereum er ikke en centraliseret organisation som tjener penge. Miners og validatorer som deltager i at drive Ethereumnetværket, som regel ved at mine, optjener Etherbelønninger for deres indsats.

Er Ethereum en kryptovaluta?

Ethereumplatformen har en indbygget kryptovaluta, også kendt som Ether eller ETH. Ethereum i sig selv er en blockchainteknologiplatform som understøtter en lang række centrentraliserede programmer (dApps), herunder kryptovaluta. Ether kaldes ofte Ethereum, selvom der altså er den forskel, at Ethereum er blockchaindrevet platform og Ether er dens kryptovaluta.

Investering i kryptovaluta er forbundet med meget høj risiko og anses som særdeles spekulativt. Denne artikel skal ikke ses som en anbefaling til at handle med kryptovaluta eller IOC’er. Enhver investor er selv ansvarlig for sine handler og kan ikke lægge andre til last, hvis der tabes penge på investeringer. Invester aldrig for lånte penge, og invester aldrig for mere, end du kan tåle at miste.

latest articles