spot_img
ForsideNyhederneHvad er virtuel valuta?

Hvad er virtuel valuta?

De fleste har efterhånden hørt om kryptovaluta, og mange har også prøvet at handle med dem for at få del i de til tider meget store stigninger, der kan være. Ikke lige så mange kender til begrebet virtuelle valutaer, men fænomenet bliver mere og mere udbredt, og netop virtuelle valutaer ser vi nærmere på her. Læs med og bliv klogere på denne type af valuta.

Først skal vi se på, hvad en virtuel valuta egentligt er. En virtuel valuta er en digital repræsentation af værdi, som udelukkende er tilgængelig i elektronisk form. Den opbevares og overføres gennem dertil egnet software eller via mobile apps. Transaktioner, der involverer virtuel valuta, foregår gennem sikre, specialdesignede netværk på internettet. De udstedes af private aktører eller grupper af udviklere og er for det meste uregulerede.

Virtuelle valutaer er en gren af digitale valutaer og inkluderer andre typer digitale valuter såsom kryptovalutaer og enheder udstedt af private organisationer. Fordelene ved virtuelle valutaer tæller hurtigere transaktioner og at de lette at bruge. Ulemperne ved virtuelle valutaer er, at de kan hackes, og at man som investor ikke har nogle juridiske rettigheder, da der er tale om et ureguleret marked. Finsktalende borgere kan læse mere om virtuelle valutaer på virtuaalivaluutta.org

En kort sammenfatning

 • Virtuelle valutaer er digitale repræsentationer af værdi, hvis transaktioner sker gennem online netværk på internettet
 • Alle virtuelle valutaer er digitale valutaer, men det omvendte er ikke tilfældet
 • Virtuelle valutaer udstedes af private organisationer eller grupper af udviklere og er i reglen uregulerede
 • Virtuelle valutaer kan handles hurtigt, da mellemled er fjernet fra processen, men de er også sårbare i forhold til hacking og online svindel

Forstå virtuelle valutaer

Virtuelle valutaer er en form for digital valuta. De udstedes, som vi var inde på tidligere, af private aktører som eksempelvis grupper af udviklere eller organisationer og er kun beregnet til online brug. De har ikke en fysisk inkarnation som papirpenge. Dermed afviger de altså fra centralbankernes digitale valuta, som ofte ses forkortet til CBDC.

Udtrykket virtuel valuta så dagens lys i 2012, da den europæiske centralbank (ECB) vedtog denne definition for at klassificere typer af “digitale penge i et ureguleret miljø, udstedt og styret af deres udviklere og brugt som betalingsmetode mellem medlemmer af et specifikt virtuelt fællesskab”. Denne definition er ikke nødvendigvis stadig gældende i dag.

Det univers af valutaer, som man kan kalde virtuelle, er siden 2012 blevet udbygget betydeligt og inkluderer nu forskellige typer af penge som ikke er identisk med ECB’s definition af begrebet. For eksempel er visse kryptoer som anses for en slags virtuelle valutaer, herunder Ripples XRP ikke udelukkende styret eller brugt af et virtuelt fællesskab.

Det er heller ikke lykkedes virtuelle valutaer at slå igennem som betalingsmetode i samfundet. De har begrænsede brugsmuligheder og optræder ofte i spilindustrien men også som et spekulativt investeringsaktiv. Om de vil udvikle sig til en sikker havn som eksempelvis guld, er endnu for tidligt at sige.

Herudover er der spørgsmålet om regulering. Selvom virtuelle valutaer fortsat er uregulerede i langt de fleste finansielle resorts, begynder dette dog så småt at ændre sig. Til eksempel kan nævnes at Bitcoin nu accepteres som betalingsmiddel i El Salvador.

I USA, hjemsted for verdens mest sofistikerede finansielle markeder, er virtuelle valutaer uregulerede, men regulering drøftes dog seriøst af myndighederne. Handelsvagthunden SEC ønsker at få kryptovalutabørser under deres tilsyn. Regulering af stablecoins, som er en anden form for virtuel valuta, er også i støbeskeen.

Den amerikanske centralbank (FED) arbejder på en rapport som omhandler effekten af at frigive centralbankens digitale valutaer (CBDC) ud i den amerikanske økonomi. Selvom CBDC’er ikke er virtuelle valutaer, vil FED’s rapport muligvis få indflydelse på reguleringen af virtuelle valutaer, som lige nu drøftes af på regeringsniveau.

Typer af virtuelle valutaer

Afhængig af de netværk, de opererer i, klassificeres virtuelle valutaer som følger:

Lukkede virtuelle valutaer

En lukket virtuel valuta opererer, som navnet antyder, i et kontrolleret og privat system. Den kan ikke veksles til en anden virtuel valuta eller til en fysisk fiatvaluta. Lukkede virtuelle valutaer forekommer ofte i spilverdenen. Selvom sådanne valutaer kan bruges i deres respektive miljøer (i dette tilfælde spil), kan de ikke veksles til rigtige penge. Et andet eksempel på en lukket virtuel valuta er point fra flyvninger. Disse udstedes af private aktører, kan kun bruges til at købe ekstra flyvninger og kan ikke veksles til rigtige penge.

Åbne virtuelle valutaer

Åbne virtuelle valutaer kaldes også for konvertible virtuelle valutaer, fordi de kan konverteres eller veksles til andre typer af penge. De opererer i åbne systemer og kan veksles til andre valutaer enten på platformen eller udenfor den. Eksempler på åbne virtuelle valutaer er stablecoins og kryptovalutaer. Ethereum og Bitcoin, som er de to største kryptovalutaer, kan veksles til andre kryptovaluter eller visse fiatvalutaer. Denne vekselprocedure anses af IRS som en handelstransaktion og beskattes derfor.

Selvom de fleste åbne virtuelle valutaer har en decentraliseret opbygning, er visse kryptovalutaer som eksempelvis Ripples XRP centraliseret i sine designs, hvilket betyder at et centralt bureau er ansvarlig for deres produktion og distribution.

Initial Coin Offering (ICO) enheder kan være åbne eller lukkede virtuelle valutaer, afhængig af netværket, de opererer i og hvilken brug, de blev skabt til.

Styrker ved virtuelle valutaer

 • Virtuelle valutaer har ikke større omkostninger til fremstilling og opbevaring
 • Teknologien bag virtuelle valutaer muliggør hurtige transaktioner og udvisker geografiske grænser
 • Decentraliserede virtuelle valutaer kan fjerne mellemled gennem monetære transaktioner og etablere en direkte forbindelse mellem to parter
 • Virtuelle valutaer kan programmeres til automatiserede transaktioner. For eksempel kan “smart contracts” på Ethereums blockchain holde og frigive penge på spærrede konti uden menneskelig indblanding
 • Virtuelle valutaer er digitale objekter af værdi og kan tilføre værdi til ukurante sæt af objekter lige fra spillemønter til kunst.

Svagheder ved virtuelle valutaer

 • Virtuelle valutaer er attraktive mål for hackere. Der er set adskillige sager, hvor blockchain netværk til kryptovalutaer i form af virtuel valuta er blevet hacket
 • På trods af, at de ikke har omkostninger til fremstilling og opbevaring, har virtuelle valutaer dog andre udgifter. For eksempel skal brugerne opbevare dem i en digital pung, også kaldet en wallet. På handelsplatforme har kryptovaluta desuden handelsomkostninger
 • Virtuelle valutaer kan være et mål for svindel. Adskillige ICO’er som blev populære i slipstrømmen af stigende priser på kryptovaluta, viste sig at være svindel, og hvormed udviklere solgte værdiløse enheder til ikke-eksisterende netværk. Enhederne kunne ikke veksles til andre valutaer
 • Ved uregulerede virtuelle valutaer ydes ingen juridisk bistand til investorer, da de udstedes af private aktører og for det meste ikke reguleres af finansielle myndigheder
 • Virtuelle valutaer som handles på børser, såsom kryptovaluta, kan være genstand for særdeles volatile prisudsving

Forskellen mellem digitale valutaer, virtuelle valutaer og kryptovalutaer

 • Selvom de langt hen ad vejen kan lyde, og også i nogen grad fungerer, ens, er der rent faktisk forskel på de tre. Nedenfor oplister vi hovedpunkter i forskellene mellem de tre typer af valuta:
 • Alle virtuelle valutaer og kryptovalutaer er digitale valutaer. Derimod hører ikke alle digitale valutaer under de to kategorier. For eksempel er CBDC’er ikke virtuelle valutaer eller kryptovalutaer
 • Digitale valutaer kan være regulerede eller uregulerede. Et eksempel på en reguleret digital valuta er CBDC. Kryptovalutaerne Bitcoin og Ethereum er eksempler på uregulerede digitale valutaer. Den overvejende del af virtuelle valutaer er uregulerede, mens kryptovalutaer ikke er reguleret af nogen myndighed
 • Ikke alle digitale valutaer er kryptografisk sikrede. Kryptovalutaer anvender altid kryptografi til at sikre deres netværk, mens virtuelle valutaer måske eller måske ikke benytter kryptografi til at sikre deres netværk

Konklusion

Virtuelle valutaer er digitale emner af værdi, som udelukkende kan eksistere i elektronisk form. Transaktioner foregår på online netværk på internettet. Kryptovalutaer er et eksempel på virtuelle valutaer. Virtuelle valutaer er en ny form for valuta og er som sådan ureguleret. Situationen er dog under forandring og et stigende antal myndighedsinstitutioner og lande overvejer konsekvenserne ved at lancere virtuelle valutaer i deres økonomier.

Spørgsmål og svar om virtuelle valutaer

Hvad er virtuelle valutaer?

Virtuelle valutaer er digitale repræsentationer af værdi, hvis transaktioner udelukkende kan foretages gennem elektroniske netværk på internettet. De har ikke en fysisk inkarnation.

Hvilke typer af virtuelle valutaer findes der?

Afhængig af typen af netværk, de opererer i, kan virtuelle valutaer inddeles i åbne og lukkede virtuelle valutaer. De åbne fungerer i et åbent system og kan veksles til andre virtuelle valutaer eller fiatvaluta, mens brugen af lukkede er begrænset til det lukkede system.

Hvad er forskellen mellem virtuelle, digitale og kryptovalutaer?

Alle virtuelle valutaer og kryptovalutaer er digitale valutaer, men det modsatte er ikke tilfældet, da ikke alle digitale valutaer er virtuelle valutaer eller kryptovalutaer. For eksempel er CBDC’er digitale valutaer, men de er hverken virtuelle valutaer (uregulerede), eller kryptovalutaer, (decentraliserede netværk).

Hvilke fordele er der ved virtuelle valutaer?

Virtuelle valutaer har ikke omkostninger til fremstilling og opbevaring. De gør også transaktioner hurtigere ved at fjerne mellemled fra processen og udviske geografiske grænser. Virtuelle valutaer kan desuden programmeres til særlige transaktioner så som frigivelse af spærrede midler.

Hvilke ulemper er der ved virtuelle valutaer?

Virtuelle valutaers digitale herkomst gør dem attraktive mål for hackere. Virtuelle valutaer har desuden omkostning til eksempelvis en wallet (digital pung) til opbevaring.

latest articles