spot_img
ForsideNyhederneFordele og ulemper ved at investere i aktier

Fordele og ulemper ved at investere i aktier

Det er spændende, det tager tid og alt kan ske. Investering i aktier kan både give kæmpe profitter, eller et store tab. Risikoen er høj, men over tid er der god sandsynlighed for at vinde. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på nogle af fordelene og ulemperne ved at handle med aktier.

Hvad er aktier

Når du køber aktier, køber du en del af en virksomhed. Du kan som udgangspunkt investere i aktier fra alle dele af verden og fra alle slags brancher. Prisen (eller kursen) på aktier svinger med markedets vurdering af virksomheden og dens evne til at tjene penge i fremtiden, samt styres af menneskers stemninger og psykologi. 

Når du investerer i aktier, støtter du indirekte virksomheden. Du kan derfor med fordel investere i virksomheder eller brancher, som du synes er vigtige. Det kan f.eks. være danske eller bæredygtige aktier. Hvis kursen på den valgte aktie så stiger, kan du sælge den dyrere, end du i sin tid købte den og på den måde tjene penge. Er du stadig nysgerrig på emnet, kan du her læse mere om investering.

Fordele ved at investere i aktier

Nedenfor har vi listet fordelene ved at investere i aktier: 

  • En af de nok mest tillokkende fordele ved at investere i aktier er drømmen om at ramme den helt rigtige aktie, lige inden den stiger med mange procent. Dette er dog uhyre sjældent, men lykkes det, kan du opnå høje afkast.
  • Når du investerer i aktier, er du helt tæt på markedet. Du lærer sandsynligvis mere om de virksomheder, du investerer i, og du har mulighed for at støtte en specifik virksomhed, som måske arbejder med et felt, som du brænder for. 
  • Historisk set giver aktier et højere afkast end obligationer. 
  • Ved udvalgte aktier kan du hvert år få udbytte. Udbytte er en slags uddeling af virksomhedens overskud til aktionærerne.

Ulemper

Tilsvarende har vi nedenfor listet ulemperne ved at investere i aktier: 

  • Mens afkastet kan være større, svinger kursen ved aktier også langt mere end ved obligationer. Det betyder, at risikoen for at tabe dine penge er langt større, hvis du er nødt til at sælge på et tidspunkt, hvor kursen er lav.
  • Når du investerer i aktier, er du meget afhængig af, at det går de valgte virksomheder godt. For at mindske den risiko, og for at opnå samme risikospredning som i fonde, skal man teoretisk set have 17 forskellige enkeltaktier fordelt på forskellige brancher og geografiske områder. Det er altså mange forskellige, der skal udvælges og købes ind. 
  • Det er de færreste private investorer, der har tid til at pleje deres investeringer på dagligt basis. Samtidig har man heller ikke adgang til lige så mange informationer, som de professionelle har.

latest articles