spot_img
ForsideNyhederneDansk robotindustri brager frem

Dansk robotindustri brager frem

Dansk robotindustri brager frem – så enkelt kan det siges. En rapport fra analysehuset Damvad Analytics lavet i 2017 danner et klart billede af en industri i massiv vækst. Her tegner den danske robotindustri sig for 8.500 danske arbejdspladser, og en årlig omsætning på 18 mia. kr. I sig selv svimlende tal, der dog har udsigt til at eksplodere yderligere i løbet af de kommende år.

Således forudsiger Damvad Analytics en årlig omsætning fra branchen på hele 52 mia. kr. i 2025, hvilket i runde tal svarer til en tredobling af omsætningen på blot 8 år. Dette understøttes af en forventet stigning i antallet af arbejdspladser, der i 2025 forventes at udgøre 20.000-25.000.

Efterspørgsel fra udlandet

Over halvdelen af den forventede efterspørgsel forudses at komme fra udlandet. Damvad Analytics regner med, at eksporten vil udgøre 31 af de i alt 52 mia. i 2025. En klar indikation af, at udlandet har fået øjnene op for de danske industrirobotter; herunder særligt også de såkaldte Kollaborative Robotter, der er skabt til at fungere i samarbejde med mennesker i produktionslinjen, og som blandt andet produceres af danske Universal Robots.

Netop Universal Robots har da også oplevet ekstraordinær opmærksomhed fra udlandet; ikke blot hvad efterspørgsel angår, men også reel interesse for selskabet. Det gav pote i 2015, hvor den fynske robotvirksomhed blev solgt til den amerikanske gigant Teradyne for svimlende $285 mio. Et tal, der i øvrigt kunne stige til $350 mio. afhængigt af, hvordan Universal Robots efterfølgende præsterede over de kommende år.

Danmark er globalt førende

Samlet set er Danmark da også med helt i front, når det kommer til industrirobotter og kollaborative robotter. Danmark anses i analysen fra Damvad Analytics for at være markedsledende, og det er bestemt ikke uvæsentligt på et marked, der forventes at vokse med hele 30% årligt over den nærmeste årrække. Det betyder mere kapital og ikke mindst flere arbejdspladser til Danmark.

Samtidig har den danske førerposition også betyder, at Danmark er blandt de lande i verden, hvor der bruges flest robotter per beskæftiget i industrien. På en klar førsteplads finder vi Sydkorea, der med 61 robotter per 1.000 ansatte i industrien ligger markant foran de øvrige lande. Til sammenligning har Japan – listens nummer 2 – ”kun” 29 robotter per 1.000 ansatte. Danmark er med 22 robotter per 1.000 ansatte på listens femteplads dermed kun overgået af Sverige (24) og Tyskland (27); foruden Japan og Sydkorea.

Udvikling tegner lovende

Alt i alt tegner udviklingen for det danske robotmarked meget lys; både på hjemmemarkedet såvel som på eksportmarkederne. Tilbage er kun at følge, om forventede vækstrater kan holde. Lykkes det, er der stor sandsynlighed for, at robotindustrien kan nå – eller på sigt måske endda overgå – vindmølleindustrien og medicinalindustrien i Danmark. Man har lov at håbe.

latest articles