Reglerne til kortspillet 500

Måske du kan huske tilbage til tiderne før den digitale verden for alvor blev en del af livet. Dengang hvor man samlede sig med dem man havde kær til en masse hyggespil. Kortspil og brætspil var dengang en af de måder, man som familie eller sammen med venner hyggede sig med. Selvom det er en anden verden vi lever i nu til dags, så kan en spilleaften stadig være en alletiders slags underholdning. Særligt kortspil som ’500’. Læs med her.

Kortspillet ’500’ som de fleste kender navnet på dansk, hedder ’Rummy’ på engelsk. Måske har du hørt begge navne før, men måske ikke var bekendt med, at det faktisk er ét og samme spil. Har du selv spillet dette spil førhen, men lige mangler en opsummering på reglerne for spillet, så kan det være relevant at læse med her på siden. Er det andre gamle og velkendte spil du mangler spille regler til, så kan du med fordel klikke her – regler.io

Spillet ’500’ eller ’Rummy’ er et yderst populært kort spil, som mange kender til både i Danmark og i udlandet. Man spiller 2 personer mod hinanden eller flere. Spillet handler om at få 500 point, ligesom spillets navn antyder og man skal både være taktisk, samt kreativ og fokuseret i dette sjove spil. Det hyggelige spil er både elsket af store og små, og kan nydes sammen med hele familien, vennerne eller kollegaerne blandt andet.

Kom godt i gang med spillet 500/Rummy

Reglerne til kortspillet 500

Når man skal i gang med at spille spillet ’500’, så skal der som nævnt tidligere her på siden, altså være et minimum af to deltagere. Til spillet skal der spillet med ét sæt spillekort med jokere. I kortspillet skal der være to til tre jokere. Inden spillet startes er det endvidere en rigtig god idé at finde papir og kuglepen eller blyant til spillet. Dette er naturligvis for, at hver enkelt spiller kan holde styr på points fra spillerunderne. Reglerne for spillet bør kendes af hver enkelt spiller før spillets start.

Sådan spiller du kortspillet ’500’

Om man er ung eller gammel, så kan dette fantastiske spil sagtens læres. Det handler i bund og grund om at få flest mulige stik med sine spillekort, selvfølgelig for at nå målet om de 500 point. Spillet starter sådan her:

  1. Først så skal spillekortene blandes godt og grundigt. Derefter skal hver enkelt spiller have 7 tilfældige kort.
  • Derefter skal kortbunken placeres på bordet, således at det er i midten for alle spillerne. Derefter skal det øverste kort som ligger i bunken, vendes opad.
  • Når en runde begynder må der ikke lægges stik og derudover må spillet ikke lukkes, når det er en spillers første tur. Det betyder således, at alle spillerne skal have haft en runde, før de må lægge stik ned på bordet.
  • Hver enkelt spiller har tre muligheder når det bliver deres tur. Den første mulighed er, at man kan tage det øverste kort fra bunken på bordet, hvor billedsiden altså vender nedad. Den anden mulighed er at tage det øverste kort fra bunken, hvor billedsiden vender opad eller man kan vælge at tage hele bunken med billedsiden der vender opad.

Det er vigtigt at vide, at hvis en spiller vælger at tage hele bunken fra bordet, så er det et krav at spilleren skal lægge mindst et stik med tre kort ned på bordet. Hvis ikke spilleren kan gøre dette, så straffes vedkommende med 50 minus point.

Spillet ’500’ handler om at man skal kunne lave stik af de kort man har på hånden. Hvis nu en spiller lægger et af sine kort i bunken, hvor billedsiden vender op af og dette kort, kunne have blive lagt til et af stikkene på bordet, så gælder det om at være hurtigt når man ser dette og så sige ’Rommy’. Derefter skal den der har sagt ’Rommy’ tage kortet og det benyttes således som et tillægskort som giver flere point.

I forhold til stik i spillet ’500’ så skal disse bestå af minimum 3 kort. Kortene skal være i kronologisk rækkefølge (eksempel: ruder 2,4,6 osv.). Det er desuden vigtigt at de stik, som lægges på bordet, er nemme at se for de andre spillere.

Når en runde tager længere tid, så bliver det faktisk kun mere sjovt, men også mere udfordrende. Som nævnt tidligere, så må der lægges stik på bordet når alle spillere har trukket kort i første runde. Når alle har haft den først runde og trukket deres kort og der efterfølgende lægges stik på bordet, så må man som spiller gerne lægge supplerende kort til andres stik på sin egen del af bordet. Dette kan sagtens være blot ét enkelt kort som man lige har som et tilllægskort til en spillers stik.

I forhold til jokerne i spillet ’500’, så har disse en høj værdi i spillet ’500’. Med disse kort kan man nemlig lave kreative stik. Det betyder, at man kan benytte en joker til at supplere for et manglende kort i et stik. Når dette gøres, skal de andre spillere informeres om, hvad jokeren står for i stikket. Man skal så bare være opmærksom på, at hvis en modspiller har det originale kort, som jokeren står for, så må de gerne tage jokeren og erstatte det. Jokeren kan altså gælde for alle slags kort.

En runde afsluttes, når der er en spiller som ikke har flere kort på hånden. Derefter skal alle spillernes individuelle kort tælles op i forhold til point.

Point i spillet ’500’

De kort en spiller har på bordet giver pluspoint, dem på hånden minus point. Pointene ser således ud for de forskellige kort:

  • En joker giver 25 point
  • Et es giver 15 point
  • Konger, damer og knægte, samt 10’er giver 10 point
  • 2-9 giver 5point

Det betyder således, at kortene på bordet tælles sammen ud fra de ovenstående typer kort og points. Har man nogle kort på hånden så trækkes de altså fra ud fra samme pointsystem. Den som når de 500 point først har vundet spillet.