spot_img
ForsideNyhederneHistorien om Nokia

Historien om Nokia

Når det kommer til mobiltelefoni, så er det ganske spændende historier, som findes bag denne moderne form for teknologi. Mobiltelefonerne og telefoner generelt, har udviklet sig drastisk over de senere årtier. Men faktisk har firmaet Nokia en endnu længere fortælling bag, som du her kan blive klogere på her. Lad os tage et kig på Nokias historie.

Begyndelsen på Nokia

Selvom det er svært at forestille sig, at Nokia har eksisteret i mere end blot nogle årtier i 1900-tallet, så er virksomheden faktisk ældre. Det hele startede tilbage i 1865, i en by ved navn ’Tammerfors’, i Finland. Virksomhedsnavnet ’Nokia’, blev valgt da fabrikken flyttede til byen ved selv samme navn. Dengang var ’Nokia’ en papirfabrik.

Siden oprindelsen tilbage i 1800-tallet og op igennem 1900-tallet, udviklede firmaet sig mere og mere og det betød flere produkter, inden for andre brancher. I 1902, begyndte Nokia således med elproduktion. Igennem 1900-tallet har der været mange turbulente tider for virksomheden, blandt andet på grund af verdenskrigene.

I 1967 blev Nokia Corporation skabt af tre firmaer, som fusionerede. Det betød således en stærk virksomhed, som dækkede over endnu flere industrier. Både gummiindustri og kabelindustri, var stadig en del af Nokia.

Nokia var, og er stadig et enormt populært teknologibrand på globalt plan, som hele tiden udvikler nye og innovativ teknologi. Det er derfor heller ikke underligt, at aktier i Nokia også har stor interesse. Læs mere her.

Nokia og 1980’erne

Nokia er den dag i dag selvfølgelig allermest velkendt for mobiltelefoner, men det er ikke alle der har oplevet de allerførste af slagsen. I 1979 startede denne æra for de mobile telefoner hos Nokia, på grund af dannelsen af Mobira Oy og Salora, som var henholdsvist et radiotelefon firma og en tv-producent. Et par år senere sker kreationen af verdens første internationale mobilnetværk, som kaldtes for NMT (Nordic Mobile Network.

Nokias første mobiler

I 1984, skete lanceringen af Nokias første transportable telefon. Dette var modellen, der hed ’Mobira Talkman’, som altså kunne bruges i bilen. Revolutionerende teknologi, det var dengang. Tre år senere i 1987, kom ’Mobira Cityman’, som var den allerførste mobil, der var håndholdt til netop NMT-netværket.

Denne mobil havde var ikke bare tung, den havde også en høj pris, som på ingen måde kan sammenlignes med de nuværende, som vi kender dem. Mobilen vejede hele 800g og prisen var på over 30.000kr.

Samme år som den revolutionerede ’Mobira Cityman’ udkom, blev GSM netværket standard i Europa. I 1991 blev det første opkald blev det første GSM-opkald lavet af selveste den finske premierminister. Opkaldet blev foretaget med udstyr fra Nokia.

De revolutionerende 90’ere

I 90’erne skete der en kæmpe revolution indenfor mobiltelefon. I 1991 blev den første GSM-telefon fra Nokia lanceret. Denne mobil, vejede 475 gram, så også vægten begyndte at blive mindre på de kommende telefoner. Netop denne GSM-mobil, var den første af slagsen, som blev masseproduceret.

I år 1994, blev Nokia 2100-serien skabt. Det var også med denne serie at den klingende og velkendte Nokia ringetone udkom. Den ikoniske ringelyd, kan de fleste måske huske tilbage på, dengang mobilrevolutionen så småt begyndte at fremtone. Den velkendte Nokia ringetone, er et musikstykke lavet af Fransisco Tarrega. Da 2100 serien udkom, blev der solgt 20 millioner verden over, hvilket var langt over forventet af virksomheden.

Nokia 3310 – mobilen vi aldrig glemmer

Dén telefon de fleste associerer med Nokia, er de gode gamle Nokia mobiler, som for rigtigt mange var de første mobiltelefoner de nogensinde havde. Det startede med Nokia 3110, som blev lanceret tilbage i 1997. Det var også denne telefon, som virkelig satte skub i mobilteknologien og populariteten over denne revolutionerende kommunikationsteknologi i hele verden. Både Nokia 3110, 3210 og 3310 var enormt populære dengang.

Den populære 3310 blev faktisk udviklet i København, hos Nokia teamet der. Nokia 3310 udkom i 2000 og netop denne mobil, fik nærmest kultstatus. Hele 126 millioner 3310’er blev der solgt på verdensplan. Forgængeren, som havde modelnavnet 3210, solgte 160 millioner på verdensplan.

Dét som særligt kendetegner sig ved mobilerne, er desuden deres hårdførhed. Mobilerne var nemlig ganske robuste og så var de tilmed nemmere at reparere. Succesen med disse mobilserier, gjorde derfor Nokia til verdens største mobilproducent. Dette var i 1998.

Snakespillet

En anden detalje, som absolut ingen glemmer ved de første Nokia telefoner, var det famøse spil ’Snake’. Det underholdende spil, kunne mennesker verden over bruge timevis på, trods den lille skærm og en meget anderledes grafik, end den vi kender i dag. Snakespillet udkom for første gang på en Nokia mobil i 1997. Dette var på modellen, der hed Nokia 6110.

WAP

I 1999 skete der noget indenfor mobilernes verden, nemlig WAP-katastrofen som var en kæmpe fejltagelse. Både Nokia og andre virksomheder tænkte, at WAP var mobilinternettet ud i fremtiden. Dette blev dog aldrig rigtigt til noget, men Nokia 7110 kom alligevel til i den forbindelse.

Kameratelefonen fra Nokia

Den første mobiltelefonen, som kunne tage billeder med et indbygget kamera, var Nokia 7650. Her fik man altså en telefon med en kameraopløsning på 0,3 megapixels. Denne telefon blev lanceret i 2001. Et års tid senere udkom Nikia 3650, som også var ganske Innovate, da det var den første mobil in verden, som kunne optage videoer.

Nokia N95 kom til i 2007 og dette var en spændende tid for telefonproducenten. Den blev nemlig omtalt som værende en af de bedste smartphones i verden. Mobiltelefonen havde 5 megapixel kamera, en GPS og understøttede også 3G. Dengang var den revolutionerende med de mange features.

Hvilke produkter har Nokia i dag?

Der er sket rigtigt meget indenfor Nokia telefonernes udvikling, gennem de sidste tre årtier. Nokia blev i 2014 købt af Microsoft, men varemærket er stadig tilhørende det finske firma. Konkurrencen er steget med årene og da telefonerne blev mere og mere avancerede, måtte Nokia naturligvis følge med.

Der bliver hele tiden lanceret nye Nokia mobiler på markedet, som er endnu mere innovative, seneste er der blandt andet Nikia X30 5G og Nokia G60 5G. Nokia har desuden stor fokus på bæredygtighed, hvor man som kunde blandt andet, er med til at bidrage med at plante træer ved køb af telefon.

latest articles