spot_img
ForsideNyhederneBondehusvinduer: autentisk og moderne

Bondehusvinduer: autentisk og moderne

Skal du have piftet hjemmet op, eller står du overfor en større renovering af en ældre bolig, så er der naturligvis mange ting, som skal overvejes. En ting, du aldrig må underkende vigtigheden af, er typen af vinduer, du vælger at sætte i. Her skal overvejes ting som ydeevne, holdbarhed og ikke mindst udseende. Et godt bud her er bondehusvinduer, men hvorfor egentlig? Det får du svaret på lige her.

Historien bag bondehusvinduerne

Som navnet antyder, blev bondehusvinduerne i mange år primært brugt på bondegårde. Det klassiske sidehængte vindue med sprosser – de lister, der er monteret på vinduet for at opdele det i mindre felter – dateres dog helt tilbage til 1600-tallet, hvor det indtil 1850 var den primære måde at fremstille vinduer på. Et bondehusvindue er altså den ældste form for vindue, vi har i Danmark.

Ruderne var dengang buede, som du måske kender det fra meget gamle bygninger, men efterhånden blev glasset fremstillet i enkeltlagsform og netop opdelt, eller kittet, i de føromtalte sprosser, som gav det karakteristiske udseende med flere rammer i ét fag.

Hvad giver et bondehusvindue?

I forlængelse af ovenstående er bondehusvinduet altså for mange noget, som vækker nostalgi, og som repræsenterer et klassisk dansk design og udtryk på huset. Det er en hurtig, nem og god måde at give dit hjem et klassisk, men særdeles populært udseende, som samtidig er tidløst og stilrent.

Hvis du renoverer et hus af lidt ældre dato, vil en klar fordel ved bondehusvinduet også være, at husets værdi typisk opretholdes, i og med at du med disse vinduer forbliver tro mod det oprindelige udseende. Måske forbedrer du endda udseendet og gør huset mere klassisk at se på. Du har dermed skabt et klassisk hjem, men med gevaldigt optimeret ydeevne på dine nye vinduer.

Skræddersy dine vinduer

I og med at bondehusvinduerne igen er blevet så populært et valg til moderne huse, er markedet selvfølgelig også vokset betydeligt og sammen med dét dine muligheder som kunde. Som nævnt er bondehusvinduerne en gammel tradition, men udviklingen har gjort dem særdeles optimerede, så de passer til moderne brug. Også fremstillingen er blevet moderniseret meget, så mange vinduer ikke længere er kittet i hvert enkelt felt, men tilføjet sprosser efterfølgende.

Processen foregår dermed således, at du vælger antal lag, du vil have i dine ruder, alt efter hvilken isolering og hvilket lysindfald du helst vil have. Herefter vælger du, hvor mange felter du vil have på dit bondehusvindue, og hvor mange fag der skal være. Sprosserne tilføjes således efterfølgende, så de passer til felternes linjer. Det betyder samlet set, at både ruden og rammen er under væsentligt mindre pres sammenlignet med de mere gammeldags kittede ruder i hvert felt. Et moderne bondehusvindue holder altså bedre, samtidig med at du får lov at skræddersy ruden fuldstændig efter dit behov.

latest articles